Salomí album
Salomino: main > Dobroty > Slanosti >


 previous Chleb bez hneteni next 
Původní recept jsem si upravila a peču ho tak už roky:

- 1 hrnek žitné celozrnné mouky
- 1 hrnek pšeničné chlebové mouky
- 1 hrnek ječné, špaldové, ..
(nemáte-li kteroukoli mouku, klidně použijte obyčejnou hladkou)
- 1/4 lžičky sušeného droždí (ano, opravdu jen ČTVRT lžičky), přidáte-li semínka nebo ořechy, klidně trošku droždí přidejte
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžičky chlebového koření (nebo drceného kmínu)
- 1,5 hrnku vody (nebo syrovátky nebo jogurtu nebo piva) + 1 lžíce octa

Postup je snadný - jeden večer to v míse zamíchat (nejdřív sypké suroviny, pak smíchat s tekutinou tak, aby žádná mouka nezůstala suchá). Míchám to polévkovou lžící. Mísu pak uskladnit do mikrotenu nebo pod potravinovou folii a nechat na lince. Druhý večer vyklopit na dost pomoučněný (hladkou moukou) vál a trochu popřekládat a poválet (= vpracovat takové množství mouky, aby těsto moc nelepilo), pak vytvořit bochníček, dát na pomoučněný pečicí papír a nechat dvě hodiny kynout (opět v nějaké nádobě - mísa, kastrol, cedník, ...). Po dvou hodinách roztopit troubu a nechat v ní rozpálit kastrol, ve kterém se chleba bude péct. Pak rychle přemístit bochník do kastrolu (i s papírem), přikrýt (stačí zase pečicím papírem) a šup do trouby. Péct 15 minut na 250°C, pak 30 minut na 200°C. Pokud trouba nemá (nebo má rozbitý) termostat (jako ta naše), tak 15 minut naplno, 20 vypnout, 10 zapnout. :) Každá trouba peče jinak, takže vyzkoušet!!!

Mouky lze použít v podstatě jakékoli, ale bez žitné to nebude chleba. :) Přidávám i ječnou a pohankovou mouku. Do těsta lze leccos přidat - semínka, ořechy (chleba na fotce), osmaženou cibulku, prostě cokoli. :) Na pečení je ideální těžký litinový kastrol (dobře drží teplotu), ale lze péct v čemkoli (např. ve skle). Já mám starou litinovou pánev, ze které jsme sundali držadlo. Ale u kamarádky peču i v obyčejném kastrolu.

Upečený chleba nechat na mřížce do rána vypářit. Ničím nezakrývat! Když lítají mouchy, tak jen lehce přehodit utěrku. Chleba se uchovává taky jen zabalený v utěrce, až tak čtvrtý den (zbyde-li) už chce schovat do mikrotenu.
uploaded: Aug 27, 2010
file size: 2.3 M
viewed: 2961 times
image size: 2560 x 1920 (viewing at 640 x 480)
 
 
 
embedded EXIF data
Camera: Panasonic DMC-FX8
Flash: no
ISO: 200
Shutterspeed: 1/8 sec.
Aperture: f/2.8
Focal length: 5mm
Date taken: Aug 08, 2010 at 20:42:47 PM
 previous 6 out of 32 next 

Powered by My Photo Gallery 3.9. Licensed under GPL. © 2000-2003 Fuzzymonkey.org.